espa-banner
Ανδρολογικό εργαστήριο Ζεγκινιάδου dna

“Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα”

1 Μαρτίου 2020

Το γενετικό υλικό του ανθρώπου, το γνωστό σε όλους DNA μεταφέρει βιολογικές πληροφορίες σε δομές που ονομάζονται γονίδια. Τα γονίδια είναι υπεύθυνα για την μορφή και τα χαρακτηριστικά που έχει το άτομο ενώ η επιστήμη που τα μελετά είναι η γενετική. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αλλάζουν στην διάρκεια της ζωής μας γιατί δεν μπορεί να αλλάξει το DNA. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές, καθώς νέα δεδομένα από πολλά ερευνητικά κέντρα και πολλά πανεπιστήμια του κόσμου έρχονται να αλλάξουν αυτή την εικόνα. Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα πολλών μελετών το DNA ΜΠΟΡΕΙ να αλλάξει. Και αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους, τους οποίους μελετά η επιγενετική.

Για παράδειγμα: Στην περίπτωση που μια μικρή ομάδα ατόμων, όπως η μεθυλομάδα, προσκολληθεί σε κάποιο γονίδιο του DNA, τότε το συγκεκριμένο γονίδιο δεν θα εκφράσει την πληροφορία για την οποία είναι προγραμματισμένο. Ωστόσο, πρόκειται για μια αλλαγή που είναι αναστρέψιμη. Δηλαδή, όταν απομακρυνθεί η μεθυλομάδα, το γονίδιο θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση και θα συνεχίσει να δίνει την πληροφορία που πρέπει.

Ίσως να αναρωτηθεί κανείς, ποια είναι η χρησιμότητα αυτής της γνώσης… Μεγάλη! Διότι έχει σημαντική επίδραση στην ζωή μας. Αυτές οι αντιδράσεις προκαλούνται από παράγοντες του περιβάλλοντος και συνήθειες της καθημερινότητας. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το στρες ακόμη και η κακή ψυχολογία, μπορούν να πυροδοτήσουν αυτές τις απλές χημικές αλλαγές με το ισχυρό βιολογικό αποτέλεσμα, που όμως μπορεί να αλλάξει αν μπούμε στον σωστό δρόμο. Επίσης, αυτές τις αλλαγές μπορούμε να τις κληροδοτήσουμε και στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Λέμε συχνά ότι οι κακές συνήθειες και η κακή ψυχολογία μπορούν να επηρεάσουν τις σωματικές μας λειτουργίες και φαίνεται πως με τους επιγενετικούς μηχανισμούς βρέθηκε και ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας επηρεάζεται από τις συνήθειες ακόμη και τις σκέψεις μας.

Τελικά για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται το «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα». Και επειδή δεν θέλουμε να παιδεύουμε τα παιδιά μας, καλύτερα να αλλάξουμε συνήθειες.

Θεοδοσία Ζεγκινιάδου Βιολόγος-Ανδρολόγος M.H.Sc., Ph.D

γράφτηκε από

Θεοδοσία Ζεγκινιάδου

Όλες οι δημοσιεύσεις από Θεοδοσία Ζεγκινιάδου
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς