espa-banner
Βιοχημικός έλεγχος Ανδρολογικό εργαστήριο Ζεγκινιάδου

Γενικές Πληροφορίες

Με τον όρο βιοχημεία σπέρματος αναφερόμαστε στον προσδιορισμό ορισμένων ενώσεων, συγκεκριμένα της φρουκτόζης, της α-γλυκοσιδάσης και της όξινης φωσφατάσης. Το κάθε ένα από αυτά τα μόρια προέρχεται από ένα διαφορετικό σημείο του αναπαραγωγικού συστήματος στον άνδρα και αποτελούν μόρια-δείκτες της λειτουργικότητας αυτού του οργάνου.

Έτσι, η φρουκτόζη προέρχεται από τις σπερματοδόχους κύστεις, η α-γλυκοσιδάση εκκρίνεται από την επιδιδυμίδα ενώ η όξινη φωσφατάση προέρχεται από τον προστάτη. Υπάρχουν επίσης και άλλα μόρια-δείκτες της λειτουργικότητας του προστάτη όπως ο ψευδάργυρος, το κιτρικό οξύ και το μαγνήσιο.

Τα μόρια δείκτες παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την εκκριτική λειτουργία των επικουρικών αδένων του άρρενος αναπαραγωγικού συστήματος. Η εκκριτική λειτουργία μπορεί να αλλοιωθεί στις περιπτώσεις της λοίμωξης και τότε η ποσότητα της φρουκτόζης, της α-γλυκοξιδάσης ή της όξινης φωσφατάσης στο δείγμα του σπέρματος μπορεί να ελαττωθεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η αλλαγή είναι παροδική, υπάρχει όμως και περίπτωση να παραμείνει η βλάβη στις εκκρίσεις των αδένων γεγονός που θα επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος.


Συνήθως οι μετρήσεις της βιοχημείας σπέρματος κρίνονται απαραίτητες στα περιστατικά αζωοσπερμίας, όταν δηλαδή δεν υπάρχουν σπερματοζωάρια στην εκσπερμάτιση. Με τις μετρήσεις της βιοχημείας σπέρματος γίνεται κατανοητό αν υπάρχει απόφραξη σε κάποιο σημείο του άρρενος αναπαραγωγικού συστήματος, έτσι ώστε ο γιατρός να καθορίσει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς