espa-banner
Ανδρολογικό εργαστήριο Ζεγκινιάδου τραχηλική βλέννη

Τραχηλική βλέννη

Τι είναι η τραχηλική βλέννη

Η τραχηλική βλέννη είναι το βιολογικό υγρό, που παράγεται στον τράχηλο της γυναικείας μήτρας. Αποτελείται από γλυκοπρωτεΐνες που δημιουργούν ένα gel, εμπουτισμένο με ανιμοξέα, υδατάνθρακες και άλλες ουσίες. Η σύσταση της τραχηλικής βλέννης μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Τις ημέρες της ωορρηξίας, όταν η παραγωγή των οιστρογόνων αυξάνεται, η τραχηλική βλέννη εκκρίνεται σε μεγάλες ποσότητες αποκτώντας σύσταση λεπτόρρευστη, που επιτρέπει στα σπερματοζωάρια να τη διαπεράσουν, να αποθηκευτούν στο περιβάλλον της και να προχωρήσουν προς την σάλπιγγα για να συναντήσουν το ωάριο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει τον έλεγχο της τραχηλικής βλέννης σαν ένα απαραίτητο μέρος της διερεύνησης της υπογονιμότητας του ζευγαριού, με δεδομένο ότι η ποσότητα και η ποιότητα της τραχηλικής βλέννης σχετίζεται άμεσα με τη βιωσιμότητα των σπερματοζωαρίων και την ικανότητά τους να γονιμοποιήσουν.

Η εξέταση της τραχηλικής βλέννης και το μετασυνουσιακό τεστ (Sims-Hunertest)

To μετασυνουσιακό τεστ, γνωστό και σαν Sims-Huner test, ελέγχει αρχικά την ποιότητα της τραχηλικής βλέννης και στην συνέχεια την βιωσιμότητα των σπερματοζωαρίων σε αυτή. Η τραχηλική βλέννη αλλάζει στην φάση της ωορρηξίας γι’ αυτό τόσο ο έλεγχος της τραχηλικής βλέννης όσο και τo μετασυνουσιακό τεστ (Sims-Huner test) γίνεται σε συγκεκριμένη μέρα. Η διαδικασία είναι η εξής:

  • Η σύζυγος ελέγχει στον γυναικολόγο της την φάση του κύκλου στην οποία βρίσκεται. Ο γυναικολόγος αποφασίζει ποια είναι η κατάλληλη μέρα για τον έλεγχο της τραχιλικής βλέννης (συνήθως είναι λίγο πριν από την ωορρηξία)
  • Την κατάλληλη μέρα το ζευγάρι έρχεται σε σεξουαλική επαφή
  • Μετά την σεξουαλική επαφή απαγορεύεται η χρήση αντισηπτικών προϊόντων
  • 10-12 ώρες μετά την επαφή η σύζυγος επισκέπτεται τον γιατρό της ή το εργαστήριο για την συλλογή της τραχηλικής βλέννης

Στην τραχηλική βλέννη αρχικά ελέγχονται τα χαρακτηριστικά της, όπως η ποσότητα της βλέννης, η εκτασιμότητα (το πόσο «ελαστική» είναι), το pH (το πόσο όξινη ή αλκαλική είναι) και η φτεροποίηση της (μια ιδιαίτερη και χαρακτηριστική εικόνα που παρουσιάζει η βλέννη στο μικροσκόπιο). Κατόπιν μετριέται ο αριθμός των σπερματοζωαρίων που βρίσκεται στην τραχηλική βλέννη και η κινητικότητα τους στο συγκεκριμένο περιβάλλον.

Η εξέταση αυτή διαπιστώνει αν υπάρχουν προβλήματα στον τράχηλο που θα εμποδίσουν την διέλευση των σπερματοζωαρίων στην διαδρομή τους για να συναντήσουν το ωάριο. Τέτοια προβλήματα είναι η παρουσία μικροβίων, που αλλάζει το pH της περιοχής, προσελκύει πυοσφαίρια και ακινητοποιεί τα σπερματοζωάρια. Εκτός από τα μικρόβια, στον τράχηλο μπορεί να βρεθούν και αντισώματα, που ανήκουν στην κατηγορία των IgG αντισωμάτων. Όταν τα σπερματοζωάρια βρεθούν σε τραχηλική βλέννη που έχει αντισώματα, αποκτούν μια χαρακτηριστική τρομώδη κίνηση αντί για την φυσιολογική κινητικότητά τους.

Φυσιολογική κίνηση σπερματοζωαρίων στην τραχηλική βλέννη
Φυσιολογική κίνηση σπερματοζωαρίων στην τραχηλική βλέννη

Οδηγίες για την εξέταση της τραχηλικής βλέννης

  • Σεξουαλική αποχή δύο ημέρες πριν την εξέταση
  • Η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το προηγούμενο βράδυ της εξέτασης και η εξέταση πρέπει να γίνει ιδανικά 10-12 ώρες μετά την επαφή
  • Μετά τη σεξουαλική επαφή απαγορεύεται η χρήση αντισηπτικών προϊόντων
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς