Μαθήματα Εργαστηριακής Ανδρολογίας 2o Μάθημα – Σπερμοδιάγραμμα μέρος B
07 / 12 / 2019

Το εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά μαθήματα με θέμα την Εργαστηριακή Ανδρολογία. Τα μαθήματα έχουν θεωρητικό και πρακτικό μέρος με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των εξετάσεων, που θα αποτελέσουν αληθινό βοήθημα στην/στον κλινικό γιατρό για την διερεύνηση της γονιμότητας.

Το θέμα του πρώτου και του δεύτερου μαθήματος είναι το σπερμοδιάγραμμα.

Στο θεωρητικό μέρος του δεύτερου μαθήματος γίνεται παρουσίαση των μεθόδων της στατιστικής που χρησιμοποιούνται συχνά στην ρουτίνα και στις ερευνητικές εργασίες και παρουσιάζονται περιστατικά με προβλήματα ανδρικής γονιμότητας.

Στο εργαστηριακό μέρος του δεύτερου μαθήματος παρουσιάζεται αρχικά η εκτίμηση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων με την κατηγοριοποίηση σε 4 τύπους και κατόπιν η εκτίμηση της ζωτικότητας με την μέθοδο της εοσίνης-νιγκροζίνης και με το υπο-οσμωτικό τεστ. Τέλος γίνεται εκτενής αναφορά στον τρόπο που γίνεται η χρώση για την μορφολογία των σπερματοζωαρίων και στις πληροφορίες που μπορούμε να πάρουμε από την μορφολογία για την γονιμοποιητική ικανότητα των σπερματοζωαρίων.

Τα επόμενα μαθήματα ασχολούνται με ειδικά θέματα, όπως οι εξετάσεις γενετικής που πρέπει να γίνονται σε Ανδρολογικά περιστατικά, η ιστολογία του όρχι, η μικροβιολογία και η ανοσολογία.

Το κάθε μάθημα έχει διάρκεια περίπου 7 με 8 ώρες. Τα μαθήματα αρχίζουν στις 10.00 το πρωί με θεωρητικές ομιλίες, ακολουθεί μεσημεριανή διακοπή και συνεχίζονται με το εργαστηριακό μέρος.

Για περισσότερες πληροφορίες καλείτε το 6977 222336.

Αίτηση συμμετοχής

PDF παρουσιάσεων σεμιναρίου:

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ - Δρ. Ιωάννης Βακαλόπουλος FEBU, FECSM

Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ - Έλενα Κριτσέλη, MPH PhD