Τραχηλική Βλένη

Τραχηλική Βλένη

Η τραχηλική βλέννη είναι το βιολογικό υγρό, που παράγεται στον τράχηλο της γυναικείας μήτρας με χαρακτηριστικά που μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου.

Τις ημέρες της ωορρυξίας, όταν η παραγωγή των οιστρογόνων αυξάνεται, η τραχηλική βλέννη εκκρίνεται σε μεγάλες ποσότητες αποκτώντας σύσταση λεπτόρρευστη, που επιτρέπει στα σπερματοζωάρια να τη διαπεράσουν, να αποθηκευτούν στο περιβάλλον της και να προχωρήσουν προς την σάλπιγγα για να συναντήσουν το ωάριο.


Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΧΗΛΙΚΗΣ ΒΛΕΝΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΣΥΝΟΥΣΙΑΚΟ ΤΕΣΤ (Sims-Huhner test)

To μετασυνουσιακό τεστ, γνωστό και σαν Sims-Huhner test, ελέγχει αρχικά την ποιότητα της τραχηλικής βλέννης και στην συνέχεια την βιωσιμότητα των σπερματοζωαρίων σε αυτή. Η τραχηλική βλέννη αλλάζει στην φάση της ωορρυξίας στην σύζυγο γι’αυτό τόσο ο έλεγχος της τραχηλικής βλέννης όσο και τo μετασυνουσιακό τεστ (Sims-Huhner test) γίνεται σε συγκεκριμένη μέρα. Η διαδικασία είναι η εξής:

  • η σύζυγος ελέγχει στον γυναικολόγο της την φάση του κύκλου στην οποία βρίσκεται. Πρέπει να είναι λίγο πριν από την ωορρυξία
  • το ζευγάρι έρχεται σε σεξουαλική επαφή
  • 10-12 ώρες μετά την επαφή η σύζυγος επισκέπτεται τον γιατρό της ή το εργαστήριο για την συλλογή της τραχηλικής βλέννης

Στην τραχηλική βλέννη αρχικά ελέγχονται τα χαρακτηριστικά της, όπως η ποσότητά της βλέννης, η εκτάσιμότητα (το πόσο «ελαστική» είναι), τοpH (το πόσο όξινη ή αλκαλική είναι) και η φτεροποίηση της (μια ιδιαίτερη και χαρακτηριστική εικόνα που παρουσιάζει η βλέννη στο μικροσκόπιο). Κατόπιν μετριέται ο αριθμός των σπερματοζωαρίων που βρίσκεται στην τραχηλική βλέννη και η κινητικότητα τους στο συγκεκριμένο περιβάλλον.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΧΗΛΙΚΗΣ ΒΛΕΝΝΗΣ

  • Σεξουαλική αποχή δύο ήμερες πριν την εξέταση
  • Η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το προηγούμενο της εξέτασης βράδυ
  • Μετά την σεξουαλική επαφή απαγορεύεται η χρήση αντισηπτικών προϊόντων.