espa-banner
Σεμινάριο Βασικής Εξέτασης Σπέρματος από τη SIGA ESHRE

Σεμινάριο Βασικής Εξέτασης Σπέρματος από τη SIGA-ESHRE

7 Ιανουαρίου 2017

Η βασική «ανδρική» εξέταση γονιµότητας είναι το σπερµοδιάγραµµα, µια εξέταση µε πολλές ιδιαιτερότητες και ιδιοµορφίες, που όµως έχει, ειδικά στις µέρες µια εξαιρετικά σηµαντική διαγνωστική αξία. Ήδη από το 1980 ο Παγκόσµιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προσπαθεί να τυποποιήσει τους τρόπου µέτρησης του σπερµοδιαγράµµατος ώστε να δημιουργηθεί ανάµεσα σε διαφορετικά εργαστήρια µια κοινή γλώσσα.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εµβρυολογίας (European Society for Human Reproduction and Embryology ESHRE), σε συνεργασία µε το ειδικό της τµήµα που ασχολείται µε την Ανδρολογία (Special Interest Group in Andrology SIGA), ξεκίνησε το 1994 να οργανώνει τυποποιηµένα σεµινάρια µε θέµα την εξέταση του σπέρματος.

Τα σεμινάρια αυτά µεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και γίνονται έκτοτε ετήσια στην Αγγλία, τις Σκανδιναβικές χώρες,το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Ν. Αφρική, την Ουκρανία την Ισπανία, τον Καναδά και άλλες χώρες.

Το SIGAESHRE σεµινάριο σπέρµατος ήρθε στην Ελλάδα το 2004 από την εµβρυολόγο Θεοδοσία Ζεγκινιάδου, η οποία ασχολείται εδώ και χρόνια αποκλειστικά µε τις διαγνωστικές εξετάσεις για την ανδρική γονιµότητα µε ιδιαίτερη έµφαση στον ποιοτικό τους έλεγχο. Μέχρι σήµερα τα εν λόγω σεµινάρια έχουν πραγµατοποιηθεί στην Ελληνική γλώσσα στις εγκαταστάσεις των Πανεπιστηµίων Αθηνών, lωαννίνων και Αλεξανδρούπολης και στα νοσοκοµεία Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και Άγιος Ανδρέας της Πάτρας. Το επόµενο σεµινάριο οργανώνεται για τρίτη φορά στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών, τον Σεπτέµβριο του 2013.

Στην οµάδα των εκπαιδευτών, εκτός από την υπεύθυνη του σεµιναρίου Dr. Θεοδοσία Ζεγκινιάδου, συµµετέχουν σήµερα η Διευθύντρια του τµήµατος Ενδοκρινολογίας Διαβήτη και Μεταβολισµού του Νοσοκοµείου Μαιευτηρίου Αθηνών Έλενα Βενιζέλου Dr. Σταµατίνα Νικοπούλου, η Οµότιµη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών Dr. Ρωξάνη Αγγελοπούλου, η υπεύθυνη του Ανδρολογικού Εργαστηρίου της κλινικής» Μητέρα» Αγιολίνα Κουρή, η βιολόγος Λίνα Ευγενή και Κατερίνα Βαρδάκη και η εµβρυολόγος Φρόσω Κεσσοπούλου.

Ο σκοπός των σεµιναρίων αυτών είναι ιδιαίτερα σηµαντικός για τον χώρο της Ανδρολογίας. Μέσα από την ειδική εκπαίδευση και πιστοποίηση των επιστηµόνων,γίνεται προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι αποκλίσεις που παρουσιάζει η εξέταση σπέρµατος και να αναπτυχθεί ένα σύστηµα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου, που θα διασφαλίζει την αξιοπιστία. Έτσι το αποτέλεσµα θα έχει την µεγαλύτερη δυνατή αξία και θα αποτελεί ουσιαστικό βοήθηµα στην θεραπευτική προσέγγιση της υπογονιµότητας του ζευγαριού.

Είναι σηµαντικό να αναφερθεί το ότι το σεµινάριο είναι αυτοχρηµατοδοτούµενο και τα µέλη της εκπιαιδευτική οµάδας δουλεύουν σκληρά για να παρουσιάσουν ένα άρτιο αποτέλεσµα αποκλειστικά από επιστηµονικό ενδιαφέρον και χωρίς κανένα οικονοµικό όφελος. Αξίζουν θερµά συγχαρητήρια στην κ. Ζεγκινιάδου και σε όλα τα µέλη της οµάδας της και ευχόµαστε να δούµε και άλλες τέτοιες προσπάθειες στο µέλλον.

γράφτηκε από

Θεοδοσία Ζεγκινιάδου

Όλες οι δημοσιεύσεις από Θεοδοσία Ζεγκινιάδου
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς