espa-banner
Ανδρολογικό εργαστήριο Ζεγκινιάδου έλεγχος ενδομητρίου

Έλεγχος του Ενδομητρίου

ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ – ΟΡΙΣΜΟΣ

Η μήτρα είναι το σημείο του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος το οποίο θα φιλοξενήσει το έμβρυο. Το εσωτερικό τμήμα της μήτρας ονομάζεται ενδομήτριο. Για πολλά χρόνια επικρατούσε η αντίληψη ότι στο ενδομήτριο δεν υπάρχουν μικρόβια. Πιο πρόσφατα δεδομένα όμως έδειξαν ότι και στο ενδομήτριο υπάρχουν μικρόβια, όπως υπάρχουν στο έντερο, τον κόλπο και άλλα σημεία στο σώμα μας, συμμετέχοντας σε φυσιολογικές λειτουργίες.

ΠΟΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟ;

Φυσιολογικά στο ενδομήτριο βρίσκονται μόνο οι γαλακτοβάκιλλοι, που έχουν προστατευτικό ρόλο. Αντίθετα μπορεί να βρεθούν στο ενδομήτριο αερόβια βακτήρια ή άτυπα βακτήρια όπως το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα και τα χλαμύδια. Η παρουσία αυτών των μικροοργανισμών μπορεί να προκαλέσει χρόνια λοίμωξη (ενδομητρίτιδα). Η λοίμωξη επηρεάζει την σωστή λειτουργία του ενδομητρίου και εμποδίζει την εμφύτευση του εμβρύου. Με αυτό τον τρόπο η παρουσία των μικροβίων στο ενδομήτριο θα προκαλέσει πρόβλημα υπογονιμότητας στην γυναίκα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ;

Τελευταία ο έλεγχος του μικροβιώματος του ενδομητρίου έχει βρει τη θέση του στη διερεύνηση της γονιμότητας της γυναίκας. Ο έλεγχος γίνεται με βιοψία του ενδομητρίου, που είναι μια ανώδυνη πράξη που γίνεται από τον γυναικολόγο, σε συγκεκριμένη μέρα του κύκλου. Το αποτέλεσμα απαντά στο ερώτημα αν υπάρχουν παθογόνοι μικροοργανισμοί και ο γυναικολόγος αξιολογώντας το αποτέλεσμα θα καθορίσει την σωστή θεραπεία ώστε να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ;

Ο έλεγχος του ενδομητρίου ενδείκνυται σε περιπτώσεις:

– ανεξήγητης υπογονιμότητας
– αποτυχίας εμφύτευσης μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
– στις καθ’ έξιν αποβολές
– σε γυναίκες με ιστορικό από υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, όπως από μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα ή χλαμύδια

Η ανίχνευση Χλαμυδίων με μοριακή εξέταση ιστού περιόδου ή αλλιώς “Hidden-C Test” .

Η ανίχνευση των χλαμυδίων στο αίμα ή ιστό ή “στάλα” περιόδου (ιστός αποπεπτωκότος ενδομητρίου) επιτρέπει την ανίχνευση της χλαμυδιακής λοίμωξης ακόμα και όταν αυτή περιορίζεται (κρύβεται) στα ανώτερα σημεία του γενετικού σωλήνα της γυναίκας κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό με τις κλασσικές μεθόδους ανίχνευσης που χρησιμοποιούνται.

Η συγκεκριμένη εξέταση ή αλλιώς “HIDDEN-C® Test” προστατεύεται από διεθνή πατέντα και διενεργείται κατ’αποκλειστικότητα για την Ελλάδα από τα εργαστήρια της LOCUS-MEDICUS.

Η κλινική σημασία της εξέτασης.

Σύμφωνα με αποτελέσματα των πιο τελειοποιημένων μεθόδων εργαστηριακών διαγνώσεων, προκύπτει ότι σε καθημερινό επίπεδο συζούμε με πολλούς μολυσματικούς παράγοντες τους οποίους παραδοσιακά θεωρούσαμε σχεδόν υποχρεωτικά παθογόνους. Φαίνεται ότι η συνύπαρξή μας με το Χλαμύδιο, που ως γνωστόν μπορεί να δημιουργήσει συγκεκριμένα κλινικά προβλήματα, υπο συγκεκριμένες συνθήκες είναι στενότερη και μάλιστα οι άνθρωποι μπορούν να μολύνονται από το μικροοργανισμό αυτό πάρα πολύ εύκολα, με τρόπο μη σεξουαλικό.

Δυστυχώς δεν έχει καθοριστεί ο βαθμός επικινδυνότητας του Χλαμυδίου για κάθε άτομο σε συγκεκριμένη φάση της ζωής του, ούτε επίσης έχει καθοριστεί ο βαθμός αυστηρότητας της θεραπείας που πρέπει να λαμβάνεται κατά περίπτωση. Με ασφάλεια όμως συστήνουμε στις γυναίκες την αναγκαία διερεύνηση του μικροοργανισμού πριν από οποιουδήποτε είδους γυναικολογική επέμβαση ή και πριν τον έλεγχο διαβατότητας των σαλπίγγων.

Μέχρι τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε ικανοποιητική διαγνωστική προσέγγιση για την ανίχνευση αυτών των μικροοργανισμών. Η μέθοδος μελέτης του γυναικείου γεννητικού συστήματος που η ομάδα του Locus Medicus εισήγαγε και πρότεινε  ύστερα από εμπειρία 14 ετών είναι η εξέταση ιστού περιόδου για περιεχόμενο DNA Χλαμυδίων.

Πρόκειται για εξέταση με σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως την περιεκτικότητα ιστού από τον άνω γεννητικό σωλήνα, την εύκολη κατ οίκον λήψη χωρίς ιατρική επίσκεψη, την χωρίς συνέπειες διατήρηση του υλικού και την εξαιρετική ευαισθησία και ειδικότητα. Η αποδοχή της εξέτασης από τον πληθυσμό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι πολύ μεγάλη. Η εξέταση χρησιμοποιείται ευρύτατα  σαν εξέταση επιλογής τόσο για λόγους πρόληψης από γυναίκες νεαρής ηλικίας, όσο και για λόγους διερεύνησης υπογονιμότητας από ζευγάρια με αντίστοιχη ανάγκη. Η μέθοδος αναδεικνύει την παρουσία Χλαμυδίων (θετικό αποτέλεσμα) σε ποσοστό περίπου 35%.

Άλλες εξετάσεις σε ιστό περιόδου.

Η εξέταση του ιστού περιόδου (όπως στο HIDDEN-C TEST), πέρα από την ανίχνευση Χλαμυδίων, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση και άλλων μικροοργανισμών κλινικής σημασίας, όπως  το Μυκόπλασμα και το Ουρεάπλασμα. Η PCR πραγματικού χρόνου (Real Time PCR) σε δείγμα αίματος περιόδου, προσφέρει εξαιρετική ευαισθησία και ειδικότητα σε σχέση με τις κλασσικές μεθόδους ανίχνευσης των μικροοργανισμών αυτών όπως οι καλλιέργειες κολπικού/τραχηλικού υγρού.

– Τριπλή εξέταση Μυκοπλάσματος/Ουρεαπλάσματως/Χλαμυδίων:
  • Μycoplasma hominis
  • Ureaplasma urealyticum
  • Chlamydia trachomatis

Εκτός από τα Χλαμύδια το ενδομήτριο είναι επίσης ευάλωτο σε λοιμώξεις μικροοργανισμών όπως το Μυκόπλασμα και το Ουρεόπλασμα, ενώ ειδικά το Ουρεόπλασμα έχει συσχετισθεί με αυτόματες αποβολές. Με δεδομένο ότι η παρουσία του Μυκοπλάσματος και του Ουρεαπλάσματος επηρεάζει την γονιμότητα του ζεύγους πρέπει να διερευνάται και αν εντοπιστεί να αντιμετωπισθεί φαρμακευτικά και στους δύο συζύγους.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς