espa-banner
Ανδρολογικό Εργαστήριο Ζεγκινιάδου Πιστοποίηση της Α μαιευτικής

Πιστοποίηση της Α΄Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής Α.Π.Θ.

7 Απριλίου 2017

Το πρώτο κέντρο εκπαίδευσης Ανδρολογίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η πιστοποίnσn αυτή καθιστά την κλινική το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσns στα Βαλκάνια και μόλις το 25ο σε ολόκλnρn την Ευρώπη.

Η Α’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκηs (διευθυντής ο καθηγητής Βασίλειος κ. Ταρλατζής) πιστοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Ανδρολογίαs (European Academy of Andrology – ΕΑΑ), ώστε να αποτελέσει κέντρο εκπαίδευσns στην Ανδρολογία. Η πιστοποίηση αυτή καθιστά την κλινική το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσns στα Βαλκάνια και μόλις το 25ο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια που θέτει η ΕΑΑ, τα κέντρα εκπαίδευσηs πρέπει να διαθέτουν ευρύ φάσμα εξειδικευμένων επιστημόνων, να υποδέχονται ικανό αριθμό νέων και επανεξεταζόμενων ασθενών και να διενεργούν ανάλογο φορτίο εργαστηριακών εξετάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη εκπαίδευση των εξειδικευμένων ιατρών.

Η σύγχρονη Ανδρολογία αφορά ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον υπογοναδισμό (ανεπάρκεια τεστοστερόνης), την ανδρική υπογονιμότητα, τον γηράσκοντα άνδρα, Σεξουαλική Ιατρική, την ανδρική αντισύλληψη, την επίδραση του περιβάλλοντος στο ανδρικό γεννητικό σύστημα και την κατάχρηση αναβολικών ουσιών (doping). Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Α’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική ζήτησε τη συνεργασία μιας σειράς ακαδημαϊκών μονάδων, όπως Α’ Ουρολογική, η Γ’ Ψυχιατρική κα Δ’ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ.

Η επίσκεψη αξιολόγησης έλαβε χώρα στις 3 και 4 Ιουνίου 2014, από τους καθηγητές Frederick Wu (University of Manchester, UK) και Emmanuel Jannini (Tor Vergata University, Rome ItaIy). Την πρώτη ημέρα οι αξιολογητές επισκέφθηκαν το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, όπου έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρό του, καθηγητή Αλέξανδρο – Αναστάσιο Γαρύφαλλο και ενημερώθηκαν για την εκπαίδευση στην Ανδρολογία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Τη δεύτερη ημέρα επισκέφθηκαν το ΓΝΘ Παπαγεωργίου. Μετά την παρουσίαση τns δομής του κέντρου από το διευθυντή της Κλινικής, καθηγητής Βασίλειο Ταρλατζή, και το χαιρετισμό του ομότιμου καθηγητή Ιωάννη Παπαδήμα, μία σειρά από συνεργαζόμενους επιστήμονες παρουσίασαν τις εκπαιδευτικές δυνατότητες του Κέντρου, ο καθένας στον τομέα της εξειδίκευσήs του:

Δημήτριος Γ. Γουλής (ενδοκρινολογία και ενδοκρινολογία αναπαραγωγής)
Ιωάννης Βακαλόπουλος (ουρολογία και σεξουαλική ιατρική)
Λουκάς Αθανασιάδης (ψυχιατρική και ψυχοσεξουαλική ιατρική)
Ευστράτιος Κολυμπιανάκης (μαιευτική-γυναικολογία και ανθρώπινη αναπαραγωγή)
Ασημίνα Γαλλή-Τσινοπούλου (παιδιατρική και παιδιατρική ενδοκρινολογία)
Αικατερίνη Χατζημελετίου και Θεοδοσία Ζεγκινιάδου (εργαστηριακή ανδρολογία)

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους θαλάμους και τα εργαστήρια της κλινικής, συνέντευξη με τους εξειδικευμένους ιατρούς (ενδοκρινολόγοι Χ. Τσαμέτης και Π.Κ. Ηλιάδου, ουρολόγοι Β.Αδάμου και Α.Γ. Κουθούρης) και επίσκεψη στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Ο γενικός διευθυντής Γ.Χριστόπουλος υποδέχθηκε τους αξιολογητέs, αναλύοντάs τους τη δομή και λειτουργία του Γ.Ν.θ. Παπαγεωργίου καθώς και την υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει σε ένα Κέντρο Ανδρολογίαs.

Οι αξιολογητέs συνέταξαν έκθεση, η οποία έγινε αποδεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΑ, με αποτέλεσμα την επίσημη ανακήρυξη του Κέντρου.

Σε συνδυασμό με την πιστοποίηση στην Αναπαραγωγική ιατρική, την οποία ήδη κατέχει το Κέντρο, η Α’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική καθίσταται μόλις η δεύτερη μονάδα στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να εξειδικεύει επιστήμονες σε ολόκληρο το φάσμα της Αναπαραγωγικής ιατρικής και της Ανδρολογίαs (το δεύτερο κέντρο αποτελεί η Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών).

Διπλό το όφελος από την πιστοποίηση

Το όφελος από αυτήν την πιστοποίηση αναμένεται να είναι διπλό: Πρώτον, επαγγελματίες της υγείας (ενδοκρινολόγοι, ουρολόγοι, ψυχίατροι, παιδοενδοκρινολόγοι), τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, μπορούν να ασκηθούν στην Ανδρολογία και, μετά από διεθνείς εξετάσεις που λαμβάνουν χώρα σε ετήσια βάση, να αποκτήσουν τον τίτλο του «Κλινικού Ανδρολόγου».

Έως σήμερα, αυτό ήταν εφικτό μόνο σε αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού. Δεύτερον, οι ασθενείς της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να εξετάζονται σε μικτά ιατρεία, όπου, σύμφωνα με τη σύγχρονη αρχή της διεπιστημονικότητας, το πρόβλημά τους θα αντιμετωπίζεται, με συστηματικό και ολοκληρωμένο τρόπο, από ομάδα ειδικών, απόλυτα εξειδικευμένων στο αντικείμενο.

Η πιστοποίηση της Α’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Ανδρολογίαs έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά παρόμοιων διακρίσεων, που καθιστούν το ΓΝΘ Παπαγεωργίου πρωτοπόρο στο χώρο της κλινικής εκπαίδευσns σε ολόκληρη την Ευρώπη.

γράφτηκε από

Θεοδοσία Ζεγκινιάδου

Όλες οι δημοσιεύσεις από Θεοδοσία Ζεγκινιάδου
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς